Hieronnan vaikutukset

Kaikista tärkein hieronnan vaikutus on varmasti sen vaikutus verenkiertoon. Hieronnan vaikutuksesta verenkiero vilkastuu kudoksissa ja sen avulla edistetään valtimoveren pääsyä kudoksiin.

Hieronta laskimoverenkierron suuntaan vaikuttaa kosketuksen kautta suoraan ihoon. Hierojan käden ja asiakkaan ihon väliin muodostuu kitkaa, joka ärsyttää ja lämmittää ihoa. Lämpöä vapautuu myös hieronnan mekaanisen pumppuvaikutuksen avatessa valtimoita. Solujen sisällä on entsyymejä, jotka vapautuessaan aihettavat lämmön nousua. Lämmönnousu vaikuttaa kudoksia venyvyyttä lisäävästi ja parantaa aineenvaihduntaa.

Hieronnat aiheuttavat myös kudoksissa paikallista paineen nousua. Paine avaa kudosten kalvoihin aukkoja. Niiden läpi ravinnepitoinen hapekas veri pääsee soluihin ja samoin soluista pois pääsee kuona-aineita, kuten maitohappoa.

Verenkierron vilkastuttua kuona-aineiden kierto vilkastuu ja mahdolliset pöpöt pääsevät leviämään verenkiertoon ja sitä kautta muualle kehoon. Siksi esimerkiksi kuumeista ihmistä ei hierota.

Hieronnan venytysvaikutus kohdistu lihasten lisäksi myös jänteisiin ja kalvoihin.

Pitkittäiset venytykset vaikuttavat lihakseen sen pitkittäisten lihassäikeiden mukaisesti eli lihas venyy pituussuunnassa.

Poikittaiset venytykset ja paine taas irroittavat lihassäikeitä toisistaan, joka parantaa lihaksen sisäistä verenkiertoa.

Tuoreiden vammojen hyödyllinen arpeutuminen hidastuisi ja näin ollen hidastettaisiin myös paranemista.

Hieronnan on todettu vapauttavan kudoksista endorfiineja, jotka säätelevät hyvän olon tunnetta ja poistavat kivun tunnetta sekä näin nostavat kipukynnystä.

Fyysinen vaikutus:

Pehmentää jännittyneitä lihaksia, poistaa kipua.

Emotionaalinen vaikutus:

Selkeyttää tunteita, saa olon tuntumaan turvalliseksi, joku välittää minusta.

Mentaalinen vaikutus:

Energisoi, rentouttaa ja antaa vireyttä sekä selkeyttää ajatuksia.