Lisäpalvelut

Ryhmäsaunotuksiin voi tilata erilaisia täydentäviä hoitoja.
Näitä voidaan käytätä myös
Yksilöity erikoiskäsittelyn yhteydessä.
Lisäpalveluita ei voi ostaa erikseen.

-Perinnevihdonta

-Vihtapesu

-Pesu hierontapöydällä

-Hiusten ja selän pesu

-Istumakylpy

-Jalkakylpy

-Savinaamio

-Turvehoitokääre

-Suolakuorinta tai pesukinnaskuorinta

-Päähieronta

-Liuku tai kuivakuppaus

-Hieronta

-Kellutus tai kelluttaminen


Esimerkkinä vaikka havusauna + perinnevihdonta: Ollaan havusaunassa ja halutaan, että saunottaja vihtoo yhden ihmisen koko kropan huolellisesti tai että polttarisankarille tehdään ruususaunassa myös savinaamio, jota ei tule muille.

Saunahoitola Tasapainossa saa myös hierontaa.

Vihtapesu

Vanha tyyli pestä vihdalla koko keho. Tehdään usein muiden saunahoitojen jälkeen saunassa, asiakkaan maatessa lauteilla lämpimässä, löylyn ovi raollaan tai kokonaan auki, jolloin ei ole niin kuuma.

Erittäin rentouttava ja miellyttävän tuntuinen pesu tehdään koivuvihdalla (myös lehmus käy, jos esim. allerginen koivulle)
Vihta vaahdotetaan pesuvadissa pienessä tilkassa lämmintä vettä, jossa palasaippua. Lehdekset vaahtoaa ja vihdalla liidätellään, painellaan ja hierotaan koko keho kauttaaltaan. Välillä huuhdellaan sopivalla vedellä ja pestään toinenkin puoli.

Aikaa kuluu noin kymmenisen minuuttia.

Saunahoitola Tasapaino, vihtapesu tehdään saippuavaahdotetulla vihdalla.
Saunahoitola Tasapaino, istumakylpyyn kuuluu myös jalkakylpy.

Istumakylpy

Istuma-ammeeseen (Kuhne) voi laittaa tuoreita tai kuivattuja yrttejä, yrttiuutoksia, eteerisiä öljyjä, suolaa, hunajaa, viinijauhetta, kukkia… mitä vaan, tarpeesta riippuen. Aktivoi erityisesti kehon keskustaa (lantion seutu) Voidaan toteuttaa myös vaihtolämpökylpynä, jolloin veden lämpötilaa joko nostetaan tai lasketaan hoidon aikana.

Lämpö vaikuttaa verisuonia laajentavasti, joten veri pääsee kiertämään nopeammin ja elimistö pystyy paremmin ajamaan myrkyt ulos kehosta. Mutta 15-20 minuuttia lämpimässä vedessä vaikuttaa siten että lihakset väsyvät nopeasti, eivätkä pysty työskentelemään niin tehokkaasti.

Kylmähoidot taas nostavat keskimäärin 30% lihasten työkykyä. Siksi lämpimän kylvyn tai saunomisen jälkeen olisi hyvä ottaa nopea kylmä suihku, joka saa aikaan positiivisen reaktion verenkierrossa; Iho alkaa punottaa, ihon lämpötila nousee ja hermot kihelmöivät uutta elämää. Voi käydä myös epätäydellinen reaktio, jos iho on sinertävä, tulee kylmiä aaltoja tai vapinaa, jalat tai kädet on kylmät, päähän tulee kummallinen olo tai pyörryttää. Tällaisessa tilanteissa lämmitettään keho uudestaan. Joissain sairauksissa kylmähoidot ei sovellu. Niitä ovat esimerkiksi anemia, liika laihuus, hermostosairaudet, munuas- tai virtsarakkosairaudet, vatsahaavapotilaat ja heikko sydämiset.

Kesto 15-20 min halutusta hoitovaikutuksesta ja yrteistä riippuen

Jalkakylpy

Erittäin mukava joko vilvoitellessa pesuhuoneessa tai viileänä versiona saunan lauteilla istuessa. Yrtit, suola, hunaja, tai kukat tekevät siitä yksilöllisen. Suosittelen liittämään istumakylpyyn. Katso hoitavien aineiden vaikutukset ryhmäsaunojen kohdalta.

Kesto oman mieltymyksen mukaan vähintään 10 min.


Saunahoitola Tasapaino, jalkakylpy yrteillä.
Saunahoitola Tasapaino, pesu asiakkaan maatessa.

Pesu tai pesu istuen

Perinteinen erittäin rentouttava pesu asiakkaan maatessa pesuhuoneessa olevalla pesupöydällä.
Käytän vain puhtaita kotimaisia pesuaineita. Asiakas pestään aina molemmilta puolilta, samalla hieroen.
Lopuksi pesen hiukset ja teen päähierontaa hoitoaineen vaikuttaessa.
Kesto noin 20-25 min.

Voidaan toteuttaa myös istuen, jolloin vain selän ja hiusten pesu.
Kesto noin 5-10min.

Tai istuen vain hiusten pesu ja niskan lyhyt, mutta rentouttava hieronta.
Kesto noin 5-10min.

Pesua ei voi ostaa erikseen! Yksilöhoitona katso Vaahtopesu kuorinnalla


Savinaamio

Puhtaasta hoitosavesta tehty naamio puhdistaa kasvojen ihoa syvältä. Valittavina puna,- viher,- tai valkosavi. Mukana tarvittasessa myös yrttejä. Soveltuu todella hyvin istumakylvyn kanssa.

Kesto 10-15 min.


Saunahoitola Tasapaino, savinaamio puhdistaa ihoa.
Saunahoitola Tasapaino, pyyhkeitä ja vihtoja käytetään saunassa.

Suolakuorinta

Suolakuorinta tehdään yleensä koko keholle tai vain selälle. Hoitavina aineina merisuola, vuorisuola tai ruususuola.
Suolaan voi lisätä myös eteerisiätippoja, kuivattuja yrttejä, tai miehisiä elementtejä, kuten tervaa, pihkaa, pikiöljyä, propolista ja/tai katajanmarjaa.
Kuorinnan voi tehdä joko saunan lämmössä tai pesuhuoneen puolella.


Kellutus

Kelluttaminen tai kellutus on vihdonnan ja/tai pesuhieronnan jälkeen tehtävä rauhallinen hetki jos teillä on käytössä sauna, jonka äärellä on sopivan lämpöistä vettä kellutuksen tekemiseen. (esim. mökkisauna tai vaikkapa Metsäkansan Ainola / Valkeakosken terveyskylä)

Minä hoitajana tuen asiakkaan niskan alta ja polvitaipeista kellumista, jolloin asiakas voi antautua veden ja käsieni varaan rentoutumaan. Siinä asiakas voi katsella pilvien liikettä tai pitää silmät kiinni. Todellinen rentoutus ja vapautuminen tapahtuu sekä lihaksissa ja mielessä.

Hieno kokemus erityisesti terapeuttisen vihdonnan jälkeen.

Metsäkansan Ainolassa kellutus on mahdollista huhtikuulta lokakuulle asti, koska altaassa on kaarimainen valokate. Kelluttamista ei voi tehdä kuppauksen jälkeen, sillä altaan vesi on hieman suolaista.

Kesällä luonnovedessä kellutus on jotain täysin sanoin kuvailematonta!
Tule kokeilemaan Jämsän Saunakylän kesäsaunotusten yhteydessä.


Saunahoitola Tasapaino, kellutus järvessä on moniaistilinen kokemus.

Kuivakuppaus

Imukuppihierontaa voi tehdä ilman saunaa, eikä ihoon tehdä haavoja. Käytän Kiinalaisia Keep-Fit Jar kumikuppeja lämmitämään hierottavaa aluetta mutta myös tehostamaan hierontaa.

Hierontakuppaus:

Imukuppi asetetaan hyvin rasvatulle iholle painaen imukupin sisältä ilma pois. Kupin alle muodostuu alipaine. Kuppia nostetaan hieman ja liu´utetaan iholla joko lihaksen suuntaisesti tai pyörittävin liikkein. Näin kupin alla oleva alipaine vetää ihoa ja pehmytkudosta ainutlaatuisesti samalla edistäen verenkiertoa ja imunestekiertoa hoidettavalla alueella.

Pistekuppaus:

Imukuppeja voidaan käyttä myös paikallaan kipupisteiden päällä. Yleensä hyviä pisteitä ovat akupunktiopisteet tai trigger-pisteet. Ihoon saattaa jäädä tumma jälki (mustelma) mutta se poistuu muutaman päivien kuluessa.

Selluliitihoito:

Imukuppihieronna on huomattu kiinteyttävän, poistavan nestettä kehosta ja se on myös hyvä tukihoito kosmeettisen selluliitin hoidossa.
Huomioitavaa kuitenkin on, että selluliitin hoidossa hyvän tuloksen saamiseksi imukuppihierontaa tulisi tehdä aluksi jopa päivittäin ongelma-alueille. Erittäin tärkeää hoidon onnistumiselle on myös ruokavalion tarkistaminen (oikeat ravintoaineet, vitamiinit ja hivenaineet sekä niiden imeytyminen), liikunnan lisääminen mutta myös riittävä veden juominen. Usein tämä tarkoittaa elämäntapamuutosta mutta jos on todellista halua päästä kosmeettisesta selluliitista eroon niin toimin mielläni tukenasi. Myös selluliitivoiteiden käyttö tukee hoidon onnistumista.

Ei sovi jos on kumiallergiaa, ihorikkoumaa, runsaasti kohonneita luomia, suonikohjut tai ihosairauksia. Vältettävä kuukautisten aikana.

Huom! Saattaa aiheuttaa verenpurakumia ja mustelmia.

Keep Fit-Jar-imukuppeja myy Nordic Health Systems, Hyvinkää www.nhs.fi